Real Madrids 20 bedste spillere: Nr. 5 - Benzema
Internettet strømmer over med lister over de bedste spillere i Real Madrids historie, og hver gang sidder man og er mere eller mindre uenig.
En aften i juni mødtes redaktionen fra madridista.dk så til et digitalt møde, som handlede om én ting: at blive enige om, hvem der var de 20 bedste spillere i Real Madrids historie og rangere dem.
Enighed var selvfølgelig ikke muligt at opnå, men ved hjælp af demokratisk samtale nåede vi frem til følgende liste.
Listen skal derfor ikke ses som skribentens egen holdning men som madridista.dk’s samlede. Portrætterne af de foregående spillere kan ses i bunden af artiklen. Vi fortsætter her med nummer 5. God fornøjelse.
5
Karim Mostafa Benzema
Født: 19. december 1987
Position: Angriber
Periode i Real Madrid: 2009-2023
Kampe for Real Madrid: 648
Mål for Real Madrid: 354
Trofæer med Real Madrid:
4 x LaLiga
5 x Champions League
3 x Copa del Rey
4 x Supercopa de España
4 x UEFA Super Cup
5 x VM for klubhold
Bedrifter i Real Madrid:
- Flest trofæer i Real Madrids historie (delt med Marcelo)
- Den udenlandske spiller med flest kampe for klubben
- Næstmest scorende spiller i klubbens historie
- Femteflest kampe i klubbens historie
- Flest assists i klubbens historie
- Årets spiller i Champions League: 2021/22
- Topscorer i Champions League: 2021/22
- Sæsonens trup i Champions League: 2020/21
- Sæsonens hold i Champions League: 2021/22
- Fjerdeflest mål i Champions League
- Tredjeflest kampe i Champions League
- Tredjeflest mål i én Champions League-sæson med 15 (sammen med Cristiano Ronaldo og Robert Lewandowski)
- Ældste spiller til at score hattrick i Champions League, da han gjorde det imod Chelsea i en alder af 34 år og 108 dage
- Flest mål i knockoutfasen i Champions League med 10 styks (sammen med Cristiano Ronaldo)
- Første spiller i historien til at score i 17 Champions League-sæsoner på stribe
- Trofeo Alfredo Di Stéfano (LaLigas bedste spiller ifølge Marca): 2019/20, 2021/22
- Topscorer i LaLiga: 2021/22
- Sæsonens hold i LaLiga: 2018/19, 2019/20, 2020/21, 2021/22, 2022/23
- Sæsonens Real Madrid-spiller: 2015/16, 2018/19, 2019/20, 2021/22
- Ballon d'Or-vinder i 2022 - derudover nomineret i 2009, 2011, 2012, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019, 2021
- Årets franske spiller: 2011, 2012, 2014, 2021
- UEFA årets mandlige spiller: 2021/22
- FIFA FIFPro World 11: 2022
Beskrivelserne af Real Madrid-legenderne på denne top20-liste har primært været spækket med lovprisninger og opremsninger af store bedrifter, der har gjort, at netop disse spillere har fået plads på listen. Helt heroppe på femtepladsen må vi dog udfolde et noget mere kontrastfyldt portræt, end tilfældet har været hidtil, men det er nu engang fortællingen om Karim Benzemas tid i Real Madrid. Han lagde ud som et spirende angrebstalent, der til tider døjede med en ugidelig attitude og problemer med disciplinen, og transformerede sig til at være en af klubbens ledende skikkelser, en toptrimmet atlet og til at være offensivens omdrejningspunkt. Tidligere fandt han sig ofte i oplæggerens rolle eller som minimum som ansvarlig for at andre store stjerner omkring ham kunne stråle, og i dag er han selv en målmaskine og den - i skrivende stund - seneste vinder af Ballon d'Or. Meget har ændret sig, siden Mourinho fremlagde sin nedsættende kattemetafor. Den kommer vi tilbage til.
Benzema kom til klubben i sommeren 2009 i samme transfervindue som Ballon d’Or-vinderne Cristiano Ronaldo og Kaká og navne som Xabi Alonso, Raúl Albiol og Álvaro Arbeloa m.fl. Forinden havde den unge Benzema gjort kometkarriere for Lyon, hvor han i de to forgangne sæsoner med 10-tallet på ryggen scorede bunker af mål, hvilket både skaffede ham Bravo-trofæet som den bedste spiller under 24 år samt en nominering til Ballon d’Or. I 2007/08-sæsonen vandt Lyon ligaen med Benzema som topscorer, og sæsonen efter blev det til en tredjeplads med Benzema som nummer to på topscorerlisten. Real Madrid var overbeviste, og den 1. juli 2009 var det officielt, at den 21-årige franskmand skiftede til Real Madrid for 35 millioner euro – cirka halvdelen af hvad Kaká kostede.
I Real Madrid fik Benzema ingen nem start på tilværelsen. Han havde svært med at tilpasse sig, og i den første sæson scorede han blot ni gange. Han var primært rotationsspiller og startede inde i blot 14 af de 29 ligakampe, han spillede. I den efterfølgende sæson kom José Mourinho til som ny cheftræner, og selvom Benzema fik væsentligt bedre gang i målscoringen, var det heller ingen dans på roser for ham at spille under portugiserens ledelse. I december 2010, altså blot en halv sæson inde i deres forhold, udtalte Mourinho de berømte ord med reference til Benzema og den slemme skade, som holdets anden angriber Gonzalo Higuaín var blevet ramt af: ”Hvis jeg ikke kan gå på jagt med en hund, så må jeg jagte med en kat. Med en hund kan du jagte mere og bedre. Men hvis du ikke har en hund, men du har en kat, så må du jagte med en kat”. Det er den mest velkendte af stikpillerne fra Mourinho, men der findes flere, eksempelvis da han udtalte, at Real Madrid havde brug for en livlig angriber – ikke en, der var ugidelig. Også Marca var på nakken af Benzema, og sportsavisen var hurtig til at døbe ham den nye Nicolas Anelka.
I Mourinhos tre sæsoner fra 2010 til 2013 spillede Benzema mellem 47 og 52 kampe, og undervejs scorede han på tværs af alle turneringer 23, 32 og 20 mål. De 32 mål i mesterskabssæsonen 2011/12 var frem til 2021/2022-sæsonen franskmandens rekord, og i sommeren 2011 havde Benzema da også fulgt rådene fra både Mourinho, Zinedine Zidane og daværende landstræner Laurent Blanc og var taget på træningslejr med målet om at smide overflødige kilo og opbygge muskelmasse. Sæsonen forinden havde Mourinho ikke givet ham et eneste minut på banen i Champions League-semifinaleopgørene imod Barcelona eller den vundne Copa del Rey-finale imod catalonierne. I alle tre kampe spillede til gengæld Emanuel Adebayor, som Mourinho havde hentet ind på halvårligt leje som erstatning for Higuaín.
Gennem tiden i Real Madrid har den kritik, som Mourinho rettede imod Benzema, formentlig også været det, som har tirret en god del af Real Madrid-fanskaren. Benzema selv har aldrig lagt skjul på, at han er en genert person, og lidt a la Mesut Özil har udtrykket i hans fodboldspil formentlig ikke været en fordel for ham, når holdet var i problemer, eller fansene blot forventede mere. Benzema har senere selv reflekteret tilbage på sin tilgang i de unge dage, og her kommer han ind på noget af det, som Mourinho var efter: ”Da jeg var 19-20, var jeg besat af fodbold og af at være på banen. Og derefter indser man lidt efter lidt, at det at være på banen ikke betyder alt. Der er andre mere vigtige ting omkring det: at spise godt, sove godt, få nok hvile, træne i styrkecenteret, så mange ting, som jeg ikke plejede at gøre, eftersom jeg så det som om, at fodbold kun handlede om, hvad der skete på banen”.
Kigger man på statistikkerne, virker det til, at det var fra 2011/12-sæsonen og frem, at Benzema bedre fandt sin rolle på holdet. Her begyndte store mængder assists at tikke ind med 19 styks i 2011/12 og 21, 16 og 15 i de efterfølgende tre sæsoner. Efter Mourinhos afsked blev flere ting også nemmere for Benzema. Dels var Mourinho godt i gang med at skabe ravage i Real Madrid i sin klassiske konfliktfyldte tredje sæson i klubben, og dels blev Higuaín solgt til Napoli, hvilket dengang skabte en skarp opdeling i de tilhængere, der applauderede salget og dem, der mente, at argentineren skulle være blevet på Benzemas bekostning.
Resultatet var naturligvis, at Benzema gik fra at få en god portion indhop i løbet af sæsonerne til at være fast starter under Carlo Ancelotti fra 2013 til 2015. Selvom kritikken ofte hang ved franskmandens præstationer, scorede han fra 2010 til 2016 altid mindst 20 mål og oftest med en flot portion assists til følge. Bemærkelsesværdigt nok syntes kritikken af ham at tage til, da hans evige støtte Zinedine Zidane overtog tøjlerne fra 2016 til 2018.
Real Madrid var flyvende i double-sæsonen i 2016/17, men for Benzema blev det blot til 19 mål og otte assists på 47 kampe. Begge dele var hans laveste antal siden sin første sæson i klubben. Godt nok fik han lavet sin ikoniske dribletur imod Atlético Madrid i Champions League-semifinalen, der førte til Iscos vigtige reduceringsmål, men statistisk set var sæsonen under niveau i forhold til de forgangne sæsoner. Og det var ingen god ting for Benzema, der nu ikke havde statistikkerne som værn imod de kritiske ord. Endnu værre blev det i 2017/18, hvor han blot scorede 12 mål på 47 kampe. Blot fem ligamål blev det til, hvoraf to af dem var på straffespark. Cristiano Ronaldo måtte forære ham den ene, og portugiseren gestikulerede flere gange til tilskuerne på Santiago Bernabéu og bad dem stoppe deres hetz imod sin franske angrebskollega. Heldigvis hjalp Loris Karius til med at give Benzema en god afslutning på sæsonen i Champions League-finalen mod Liverpool, men forventningen om et ophør af samarbejdet mellem Benzema og Real Madrid syntes at nå sit peak.
Som bekendt skete det ikke. Det blev i stedet Cristiano Ronaldo, der smuttede, mens Gareth Bale blev overrakt nøglerne til Real Madrids offensiv. Waliseren formåede ingenlunde at slå til, og i stedet påtog Benzema sig ansvaret. 2018/19-sæsonen var for langt de fleste Real Madrid-spilleres vedkommende en sæson til glemmebogen, men for Benzema var det en kæmpe oprejsning med sine 30 mål – hans daværende næstbedste nogensinde i klubben. Sæsonen efter scorede han 27 mål og var afgørende for Real Madrids spanske mesterskab. I 2020/21 nåede han igen 30, og i hans næstsidste sæson i 2021/22 var vi vidner til hans absolutte peak, da han scorede 44 gange på 46 kampe og dermed udbyggede sin hidtidige rekord med tolv kasser. Og i disse sæsoner har det vel at mærke været med væsentlig færre mål på holdet generelt end i BBC-dagene eller Mourinhos to første sæsoner.
Var Benzema blevet solgt i 2018 eller en af de forgangne sæsoner, var han næppe kommet i nærheden af denne top20-liste. I så fald havde man husket ham som en spiller, der selv i sine bedste sæsoner måtte lægge ører til væsentlig mere kritik end han fortjente, og som desværre rundede af med et par svage sæsoner. I bagklogskabens lys har Benzema heldigvis altid haft stærk opbakning fra klubben og fra præsident Florentino Pérez, der var mand bag indkøbet, for Benzema har i den grad takket for støtten. I dag er han den udenlandske spiller med flest kampe for klubben med en stor margen ned til Marcelo på andenpladsen, han har spillet femteflest kampe for klubben, han har scoret næstflest mål, og han har vundet flest trofæer med 25 styks - en rekord han deler med førnævnte Marcelo.
Herfra skal der ikke peges nogle fingre, hvis man undervejs i de sidste 14 år har givet op på Benzema, for den udgave af ham, som vi så i de sidste fem sæsoner, var ikke den samme som før 2018. Uanset om man er en af dem, der altid har taget ham i forsvar, eller om man har været fast kritiker, er der dog næppe længere noget at være uenig om. Benzema er en af fodboldens største stjerner, og det er næsten skræmmende at tænke på, hvad vi var blevet snydt for, hvis brikkerne havde placeret sig anderledes i transfervinduet i 2018.
I dag kan vi prale af at have haft en af spillets bedste og mest elegante spillere. En angriber, der på én gang fungerer som spilfordeler, oplægger og offensivt omdrejningspunkt, og som kan score stort set alle slags mål. Vi har set prøver på mål, hvor han har driblet et halvt forsvar, flotte hovedstødsmål, flugtere, skarpe afslutninger med både højre og venstre, og så besidder han tilsyneladende en særlig næse for, hvornår modstanderholdets keeper har tænkt sig at dumme sig. Samtidig virker Benzema til at være en type angriber, der ikke er besat af målene i sig selv men nærmere de trofæer, som det bringer til holdet, klubben og tilhængerne. Tidligere har han udtalt: “Jeg er her for at hjælpe mine holdkammerater. Nogle gange scorer jeg, andre gange ikke. Men det handler ikke kun om mål, da man er nødt til at være en dygtig fodboldspiller for at være en god angriber. Jeg har altid et ønske om at score mål, når jeg træder ind på banen, men jeg sætter også en ære i at assistere mine holdkammerater, forsvare og angribe”.
Benzema var allerede fungerende anfører i 2021/22-sæsonen, men med Marcelos afsked blev det officielt ham, der var holdets kaptajn i 2022/2023-sæsonen. Ligesom med Luka Modric vidste vi på forhånd, at Benzema var en af dem, vi skulle nyde sæson for sæson, for i Real Madrid opererer man med étårige kontrakter til spillere i hans alderskategori, og vi har set med eksempelvis Sergio Ramos, hvor brat det kan få en ende.
Benzema har flere gange givet udtryk for, at han ville stoppe i klubben, inden han blev en hæmsko for holdet. Det var ikke nødvendigvis der, vi var nået til, i det der blev hans sidste sæson i klubben, men faktum er, at han kun sporadisk fik vist det niveau, han var på sæsonen forinden. Han missede hele 18 kampe i sæsonen og deltog blot i 24 ligakampe, i hvad der blev et temmeligt skuffende forsøg fra Real Madrids side på at forsvare det spanske mesterskab. Han blev igen holdets topscorer med 31 mål på 43 kampe, men faktisk scorede Vinícius flere mål end franskmanden, hvis vi frasorterer hans ni mål på straffespark. Han scorede dog det ene mål, da Real Madrid vandt den europæiske Super Cup med en 2-0-sejr over Eintracht Frankfurt, ligesom hans hattrick i 4-0-sejren over Barcelona på Camp Nou banede vejen for Real Madrid til Copa del Rey-finalen, som man senere vandt over Osasuna. Om det ville blive bedre for Benzema i en ny sæson for Los Blancos uden at skulle spille med i seks forskellige klubturneringer med et VM mast ind midtvejs, finder vi aldrig ud af, for Benzema takkede den 4. juni 2023 officielt af i Real Madrid - samme dag scorede han i øvrigt i sin sidste kamp på Bernabéu imod Athletic Club. Dermed nåede fortællingen sin ende for denne underdog i Real Madrids historie, der om nogen formåede at ændre den kurs, som hans Real Madrid-karriere var på vej henad.
Læs om nr. 11 - Roberto Carlos
Tags: Spillerportrætter