Historisk tilbageblik: "Santiaguina" fødes i Wien.

SantiaguinaEn fnysende arrig Don Santiago Bernabéu fortæller sine spillere, at de skal tage sig sammen i Wien.

Vi skal 60 år tilbage i tiden til den 14. november 1956, hvor Real Madrid var på besøg i Wien til opgøret mod Rapid i mesterholdenes turnering. Her fødtes begrebet “Santiaguina”, som henviser til en skideballe fra Real Madrids legendariske præsident, Don Santiago Bernabéu.

Real Madrid havde vundet første udgave af den nye turnering, hvilket gav retten til at forsvare titlen, selv om de ikke var blevet spanske mestre og første runde bød på opgøret mod det østrigske hold, som på den tid var et stærkt mandskab med navnkundige folk som Happel og Hanappi som omdrejningspunkter.

Real Madrid havde vundet den første kamp i Madrid med 4-2, men man fik en skrækkelig start på returkampen, da forsvareren Oliva brækkede benet efter blot fem minutter og knap et kvarter senere slog målmand Alonso hånden alvorligt i et fald (det viste sig efterfølgende at hånden var brækket), men han fortsatte kampen. Kort forinden var Rapid Wien kommet foran med 1-0 efter et frispark fra Happel, som også lavede to mål lige inden pausen.

Det var derfor en flok slukørede Real Madrid-spillere, som gik i omklædningsrummet bagud med 3-0, men der havde de ikke siddet ret længe, før døren blev revet op af en rasende Don Santiago Bernabéu, som tog sin hat af og hamrede den ind i væggen, inden han vendte sig mod spillerne og råbte:

- Tøser! Hvad sidder I her og tuder for. Jeg skammer mig over at se jer, men det var mere skamfuldt for mig at se jer derude på banen. Ved I, hvor mange spanske arbejdere, som er her i dag, ved I hvor mange, der er kommet langvejs fra, ved I at i morgen vil de blive drillet, ved I hvor meget de knokler for at få Spanien på benene. I er for uværdige til dette! Tøser!

Der var stille i omklædningsrummet, indtil Zárraga formastede sig til at tage ordet på spillernes vegne:

- Don Santiago.....jeg synes ikke, at du er retfærdig.........vi gør hvad vi kan....

Real Madrid-præsidenten kiggede olmt på ham og svarede:

- Du skal holde din kæft, det drejer sig ikke om dig. Hvis I har nogen som helst skam i livet, så går I på banen og viser jer som mænd og I skal ikke igen gøre mig skamfuld over jer.

Herefter tog han sin hat, hamrede den ind i væggen igen, inden han knaldede døren i efter sig, så den nær var gået løs af hængslerne.

Spillerne kiggede på hinanden og tog udfordringen op. Med en skadet målmand var de reelt kun 10 mand på banen, men de knoklede for sagen og beskyttede ham, når der var behov for det og efter et kvarter fik Alfredo di Stéfano reduceret og selv om Rapid Wien pressede på, blev der ikke scoret mere.

Dengang spillede man ikke med, at udebanemål tæller dobbelt og derfor skulle der spilles en ny kamp. Real Madrids legendariske Raimundo Saporta fik forhandlet en aftale på plads med Rapid Wien om, at den skulle spilles i Madrid mod at den østrigske klub fik alle pengene fra billetsalget og det opgør blev vundet med 2-0 af Real Madrid på scoringer fra Joseíto (2.) og Raymond Kopa (24.).

Det førte til, at Real Madrid senere vandt sin anden mesterholds-turnering af i alt fem på stribe. Alt sammen takket være “Santiaguina”......

Tags: Historisk tilbageblik

Log-på for at kommentere


Kassow-Rossing's profilbillede
Kassow-Rossing svaret på emne: #1 7 år 4 måneder siden
Helt enig i ovenstående! Stort tak herfra!
Daniel's profilbillede
Daniel svaret på emne: #2 7 år 4 måneder siden
Man bliver sgu forkælet på madridista.dk ;-)

Endnu et lækkert historisk tilbageblik....

Seneste artikler...

Annonce